Rosita

Power-Vrouw- Rosita | Léontine van Geffen-Lamers

Rosita ken ik via twitter en sociale media. We ontmoetten elkaar ooit bij de nieuwjaarsborrel van de gemeente Brummen waar we allebei wonen. Rosita was toen een nieuwe inwoner van Brummen, ik moest die avond voor de gemeente fotograferen.

Rosita raakte mij door de blogs die ze schrijft over haar leven, onder andere leven met CP (Cerebrale Parese) en wat dit inhoudt. Open en eerlijk vertelt ze over wat goed gaat en waar ze tegen aanloopt en hoe ze daar mee om gaat. Moedig.

De blogpagina van Rosita Rampertaap heet: RulesbyRosita

Power-Vrouw- Rosita | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom koos je voor de keuken om gefotografeerd te worden?

Deze keuken is heel bijzonder voor mij. Mijn vriend heeft hem zelf geplaatst, waarbij rekening gehouden is met mijn beperking. Hij oogt misschien niet heel bijzonder, maar er zitten geen hoge kasten in en er zijn lades, zodat ik overal goed bij kan en niet zoveel hoef te bukken. Dat kan ik namelijk niet zo goed. Ik ben van Surinaams- Hindoestaanse afkomst en eten is belangrijk in onze cultuur. Ik ben opgegroeid met eten. Ik kook graag, daarom is een fijne keuken zo belangrijk.”

Wat doet deze plek met je?

Ik vind het erg fijn dat ik zelfstandig kan functioneren. Voor mij is dat belangrijk. Zelfstandigheid staat voor mij hoog in het vaandel.”

Waarom koos je voor ‘True Colors’ van Cindy Lauper?

Ik vond het altijd al een mooi liedje. Het nummer gaat over kleur. Ik hoor bij een culturele minderheid én heb een beperking. Heel soms merk ik, dat ik (onbewust) gediscrimineerd word. Voor mij is iedereen gelijk en dat wordt ook in dit lied gezongen. Het is belangrijk dat je jezelf kunt zijn.”

Wat doet het met je?

Dit nummer pleit voor gelijkheid, iedereen doet ertoe. Dat is belangrijk, zeker in de huidige tijd met veel onrust. Het maakt mij blij, omdat het zo’n mooi nummer is.”

Wat betekent kracht voor jou?

Kracht is voor mij het bereiken wat je wilt en doorzettingsvermogen hebben. Dat is ook mijn kracht. Mijn leven is niet perfect, maar dat is het voor niemand. Je zult het er wel mee moeten doen. Doorzettingsvermogen is voor mij echt kracht, je leven leven zoals je wilt. Ik heb veel mentale kracht, hoorde ook altijd: Rosita is zo sterk, haar lukt het wel. Soms is dat ook mijn valkuil, dan doe ik te veel en kan ik daarna niks meer.”

Waarom is Rosita een PowerVrouw

Ik lees regelmatig de blogs van Rosita en vind het moedig hoe zij in het leven staat. Leven met een beperking, terwijl je graag mee wilt doen met het dagelijks leven, is niet altijd makkelijk. Ontdekken dat het werk wat ze graag wil doen waarschijnlijk niet gaat lukken, lijkt mij ook niet eenvoudig. Zoals zij hierover openhartig schrijft, daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Rosita voelt zich geen slachtoffer, ze doet wat ze kan. Als ze iets niet kan, dan doet ze het anders. En als het écht niet kan, accepteert ze de situatie zoals het is.

Voor wie het lied van Cindy Lauper niet kent, hier kun je het luisteren.

Rosita schreef ook een blog over haar deelname aan dit project. Dat kun je hier lezen.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *