Alex

Power-Vrouw- Alex | Léontine van Geffen-Lamers

Hoewel ik niet van alle vrouwen hun exacte leeftijd ken, is Alex zeker weten de jongste van deze serie. Alex ken ik al haar hele leven, dankzij haar moeder en mijn vriendin Agnes.

Alex Steenbreker studeert biologie en is initiatiefnemer en drijvende kracht achter leerpuntADD.

Power-Vrouw- Alex | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom koos je als plek een hunebed, in dit geval deze (D21) bij Bronneger?

Mijn verhalen speelden zich altijd af in een prehistorische setting. De prehistorie sprak tot mijn verbeelding, omdat daarbinnen diverse regio’s en tijdsvakken zijn waarover verschillende dingen bekend zijn. Dat geeft ruimte voor fantasie en in zeker mate ook voor magie. Dat maakte het fijn om over de prehistorie te schrijven, zeker als ik er fantasy-elementen aan toevoegde. De hunebedden zijn in Nederland tastbare en indrukwekkende overblijfselen uit een prehistorisch tijdsvak. Bij Bronneger staan er vijf bij elkaar. Deze met codering D21 vind ik denk ik de mooiste.”

Wat doet het met je als je hier bent?

Ik ga naar de hunebedden toe om met dat thema bezig te zijn. Als ik met iets bezig ben, vind ik het handig om mijn omgeving daarop aan te passen. Daarom reis ik hier soms naartoe, om na te denken over schrijven. Ik vind het fascinerend, dat het er al 5000 jaar staat, dat er mensen zijn geweest die met behoorlijk primitieve middelen zoiets gebouwd hebben. Ik vraag me dan af waarom ze dat gedaan hebben, hoe hun wereldbeeld was. En ik probeer te bedenken in hoeverre wij nog iets met hen gemeen hebben. De hunebedden zijn een concrete verbinding, waar je naast kunt gaan staan. Ze zijn helpend voor mijn fantasie en focus.”

Waarom het lied Blackbird van de Beatles?

De Beatles ken ik via mijn moeder, ze draaide hun muziek vaak. Voor mijn eindexamen muziek op de middelbare school heb ik dit lied gezongen. Het heeft mij altijd aangesproken, vanwege de sterke symboliek. Het heeft een boodschap: wat er ook voor pech of onrecht is, er is altijd een mogelijkheid tot ontwikkeling. Niet op een strenge manier, maar juist op een milde. Je kunt er iets van maken. Het is hoopgevend.”

Wat doet het met je?

Er zit een bescheiden heftigheid in het lied. Het is ook heel beeldend, doordat in dit nummer mensen met een merel vergeleken worden. Dat beeld van die merel roept een soort vertedering op, maar ook verwondering. Een merel kan vliegen, wij niet. Maar in het lied heeft hij wel gebroken vleugels. De milde bemoediging dat je tot zo’n wonder als vliegen in staat kunt zijn, spreekt me aan.”

Wat betekent kracht voor jou?

Er zijn een heleboel verschillende soorten kracht. Ik hou mij graag bezig met effectiviteit en hoe je ervoor zorgt dat wat je doet ook zin heeft. Daarbij is het de truc om de juiste soort kracht te vinden. Een van mijn favoriete soorten is mildheid. Ik ben niet zo’n fan van hard of scherp oordelen, omdat oordelen zo vastzitten aan perspectief. Het leidt makkelijk tot escalaties en daar heb je niets aan. Ik denk dat mildheid daarom veel meer ruimte geeft voor een constructieve benadering. Daarom zie ik het als kracht.”

Waarom vind ik Alex een PowerVrouw

Alex staat nog aan het begin van haar carrière. Mooi vind ik het om te zien hoe ze al duidelijk haar plaats bepaalt in de maatschappij. In een tijd waarin er veel (ver)oordelen over en weer over (sociale) media vliegen, kiest zij juist níet voor dat oordeel, maar voor mildheid. Deze visie hebben op jonge leeftijd, dat vind ik kracht hebben. Voor mij is ze een voorbeeld van de jeugd die de toekomst heeft. Met een vrouw als Alex heb ik daar alle vertrouwen in.

Voor wie het lied van de Beatles niet kent, hier kun je het horen.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *