Ilse

Power-Vrouw- Ilse | Léontine van Geffen-Lamers

Ilse leerde ik net als Gabi kennen via een online platvorm voor moeders. Toen we met onze kinderen naar babyzwemmen gingen ontdekten we dat we bij elkaar in de buurt wonen.

Ilse koos bewust voor het thuisblijf moederschap. Haar intentie was om dit voor korte tijd te doen. Door omstandigheden werd dit langer. Ze heeft er geen spijt van. Nu de kinderen groter zijn denkt ze langzaam aan weer een betaalde baan. Wat weet ze nog niet.

Ilse is (nu nog) huisvrouw.

Power-Vrouw- Ilse | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom koos je deze plek, in een weiland bij een pony?

“Paarden zijn voor mij altijd een rustpunt geweest. Bij paarden zijn is een heerlijke manier om mijn hoofd leeg te maken. Als ik bij ze ben, dan ben ik alleen daar. Met iets anders bezig zijn is niet handig en soms zelfs gevaarlijk. Vaak merk ik ook, dat als ik weer thuis ben, er ineens een oplossing voor iets omhoogkomt of allerlei nieuwe ideeën ontstaan. Ik ben graag thuis, maar zou niet in het centrum van een stad willen wonen. Ik ben graag buiten, heb ruimte om mij heen nodig. Weg kunnen kijken, de lucht, bomen, dieren, ik zou niet zonder kunnen.”

Wat doet het met je?

“Bij paarden zijn geeft rust en het helpt mij om tot mijzelf en tot rust te komen. In mijn hoofd gebeurt de hele dag door een heleboel en dan is het heerlijk om dit tussen de paarden niet te hebben. Paarden zijn een enorme spiegel. Dat is erg leuk én confronterend. Als je weet hoe je ze moet benaderen, zijn het makkelijke dieren om contact mee te krijgen. Ik ben niet bang voor ze, ik heb respect voor ze.”

Je koos voor het lied ‘Fuckin’Perfect’ van Pink, waarom?

“Ik had niet zo’n leuke moeder, ze was nogal narcistisch. Twee jaar geleden is ze overleden. Hoe zij mij benaderde, hoe ze mij opgevoed heeft, het ging niet om mij. Niet om wie ik ben en wat ik wilde, het ging om wat zij wilde en voor ogen had en ik kon het niet goed doen. Heel lang heb ik geprobeerd aan haar beeld te voldoen, totdat ik zelf moeder werd. Toen ontdekte ik dat er iets niet klopte. Dat is een proces waar ik nu ruim veertien jaar mee bezig ben. Het voelt gelukkig alsof het einde daarvan in zicht is.  Dat ene zinnetje uit de tekst: ‘change the voices in your head, make them like you instead’.  Dát is voor mij de kern van dit liedje. Het refrein zegt, dat je perfect bent zoals je bent.  Dat is ook de houding die ik naar de kinderen toe heb: het maakt niet uit wat je bent of doet, je bent gewoon goed. Dat sommige dingen niet handig zijn, oké, maar als persoon zal ik je nooit afwijzen. Die afwijzing heb ik zelf wel gehad en die beschadiging zit heel diep. Gelukkig kan ik er steeds beter mee omgaan en voel ik me steeds completer.”

Wat doet het lied met je?

“Toen ik het voor het eerst hoorde was ik blij dat ik alleen thuis was. Ik heb zitten brullen. Inmiddels haal ik kracht uit dit lied. Er zijn soms tijden dat ik het niet hoor, maar ik hoef het ook niet altijd te luisteren, want ik ken de tekst uit mijn hoofd.”

Wat is kracht voor jou?

“Vroeger zou ik zeggen, doorgaan. Nu zeg ik juist: ‘pas op de plaats, pauze’. Gewoon even gaan zitten en mijzelf afvragen: wat wil ík nu eigenlijk? En daarnaar handelen. Vanuit rust. Wat is nu echt van mij zonder mee te gaan in de mallemolen. Patronen en eisen die gesteld worden. Dat wil ik niet meer. Ik doe op dit moment een pas op de plaats en iedereen zoekt het maar uit. Ik neem de tijd om mij af te vragen wat ik nu wil en dat lukt gelukkig heel goed. Noodgedwongen heb ik het geleerd, maar ik merk dat ik nu niet anders meer zou willen. Ik leef om te leven en om te genieten. Geen overleven meer.”

Waarom vind ik Ilse een PowerVrouw.

Nederland is verdeeld als het gaat over moederschap en werken. De ene helft vindt dat je nog enkel voor je kinderen moet zorgen zodra je moeder wordt. De andere helft vindt dat je vooral moet blijven werken. Ilse koos ervoor om voor de kinderen te zorgen. Niet omdat dit moest, maar omdat zij dit zelf wilde. Het was een bewuste keuze om tijdelijk te stoppen met werken. Ik vind dat moedig. Haar insteek was om dit voor korte duur te doen. Door externe omstandigheden is dat een stuk langer geworden. Scheiding en een autistisch kind, het is geen gemakkelijke combinatie. Je moet doorzetten en er voor je kinderen zijn, want die hebben je nodig. Ilse gebruikt haar kennis en vaardigheden binnen de school van haar kinderen. Ze wordt dan weliswaar niet betaald, maar stilzitten doet ze zeker niet. Haar kennende vindt ze straks ook weer haar weg naar betaald werk. Bij de pakken neerzitten is niet haar stijl.

Voor wie het lied van Pink niet kent, hieronder kun je het beluisteren

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *