Jojanneke

Power-Vrouw- Jojanneke | Léontine van Geffen-Lamers

Toen ik een afspraak maakte met Jojanneke, had ik haar alleen nog maar telefonisch gesproken. Via een gezamenlijke opdrachtgever (Schakel&Schrale) kwam ik haar op het spoor. Ik zocht namelijk een bouwvrouw en ik was haar nog niet tegengekomen. Gelukkig werd ik door mijn klant op het goede spoor gezet.

Leuk om een vrouw te ontmoeten die weet hoe het is om vooral met mannen te werken. Ik deed dat ook jaren en in zekere zin nu weer. Ik fotografeer ze aan het werk 😉

Jojanneke is decoratie- en restauratieschilder en eigenaar van Davique

Power-Vrouw- Jojanneke | Léontine van Geffen-Lamers

Je koos voor je atelier. Waarom deze plek?

“Het fijne van deze plek is dat het letterlijk naast de deur is. We hebben een zoon van negen. Nu kan ik, als dat nodig is, eventjes naar het atelier en kan hij naar mij toe komen als hij dat wil. Ik kan hier heel flexibel werken. Ik heb een grote ruimte om projecten uit te voeren, zoals windvanen vergulden of schilderijen maken. Die kan ik hier laten staan en er zo weer mee aan de slag kan als ik terugkom. Ik heb veel licht door de grote ramen en de lampen. Perfect om het werk goed te kunnen zien en te behandelen.”

Wat doet deze ruimte met je?

“Ik verzamel graag boeken van werken die ik heb gedaan, die staan in mijn atelier. Hier staat en ligt mijn geschiedenis en de boeken die mij inspireren. Verder staan er stalen en uitprobeersels van werken, (nog niet afgeronde) schilderijen en heel veel verschillende soorten verf, pigmenten en kleurwaaiers. Het is rommelig, maar dat vind ik juist inspirerend. Ik gedij goed met een beetje chaos om me heen. Als ik hier binnenstap dan gaat het kriebelen en heb ik zin om wat te doen. Ik ben veel op locatie, maar als het even wat rustiger is, dan kan ik hier lekker aan de slag met andere dingen. En bij tijdsnood kan ik projecten in de avond en in het weekend oppakken, zonder dat het gelijk in de weg ligt. Ik kan de volgende keer verder gaan waar ik gestopt ben.”

Je koos voor ‘One’ van U2. Waarom dit lied?

“Dit lied is een soort van rode draad in mijn leven. Mijn man en ik zijn U2-liefhebbers. Als er weer een nieuwe tour is, proberen we altijd ergens in het buitenland naar een concert te gaan. Dit nummer werd op onze bruiloft gespeeld en toen ik recentelijk veertig werd zong een oud-stagiaire, die nu in verschillende bandjes zingt, ook dit lied. Dat was een mooie verrassing die Mario voor me geregeld had. Ik vind de melodie heel mooi en het geeft een gevoel van met elkaar verenigd zijn. Uiteindelijk gaat het maar om één ding, de liefde. En die moet je met elkaar delen.”

Welk gevoel geeft het lied je?

“Dat is heel verschillend. Soms hoor ik het, luister ik naar de tekst en word ik er heel emotioneel van. Een andere keer geeft het energie en zing ik lekker mee. Het is maar net hoe ik mij voel. Ik draai het niet dagelijks, maar het nummer komt altijd weer terug op belangrijke momenten in mijn leven. Als tijdens een concert dit lied door iedereen wordt meegezongen, voel je je allemaal één met elkaar. Dat is een mooi gevoel en een fijne gedachte, zeker in deze tijd van verdeeldheid.”

Wat betekent kracht voor jou?

“Kracht kan heel fysiek zijn. Voor een vrouw ben ik fysiek vrij sterk. Dat komt door mijn werk. Ik sjouw met steigers en spullen. Kracht kan ook mentaal sterk zijn. We hebben allemaal wel momenten dat je krachtig of flexibel moet zijn. Ik denk dat ik geestelijk vrij sterk ben. Ik kan best wat hebben of dingen snel naast me neerleggen. Iedereen maakt dingen mee waarbij je even niet zo krachtig en zelfverzekerd voelt, maar ik ben een positief mens en heb veel positieve mensen om me heen waar ik op kan bouwen. Ik voel mij krachtig, als ik samen met m’n gezin kan zijn. Of als we een mooi project binnengehaald hebben en het vervolgens goed hebben kunnen afronden. Weer ergens iets tastbaars achtergelaten, waar hopelijk veel mensen van kunnen genieten.”

Waarom vind ik Jojanneke een PowerVrouw

Jojanneke werkt in een typische mannenwereld. Als vakvrouw komt ze eerder mannelijke dan vrouwelijke collega’s tegen. Trouw aan haar liefde voor het vak doet ze haar ding en trekt ze zich weinig aan van de ‘norm’ wat mannen- of vrouwenwerk is. Dat sommige mannen het leuk vinden om vervelende opmerkingen te maken, neemt ze voor lief. Gelukkig kan ze prima samenwerken met de meeste mannelijke collega’s. Uit ervaring weet ik, dat juist als je werkt in een typische mannenwereld je sterk in je schoenen moet staan. Dat doet ze en ze sjouwt die steiger gewoon zelf als dat moet. Chapeau!

Voor wie het lied van U2 niet kent, hieronder kun je het luisteren.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

Nieuwsbrief

1 reactie op “Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *