Parmisa

Power-Vrouw- Parmisa | Léontine van Geffen-Lamers

Parmisa is de eerste PowerVrouw in deze serie die ik helemaal niet kende voordat ik haar fotografeerde. Ik kwam haar op het spoor via een klant van mij. Ik was zoekende naar technische vrouwen. Toen ik over haar hoorde wist ik dat ze ook in deze serie thuis hoort.

Ik fotografeerde Parmisa Ebrahimzadeh in boekwinkel Van Stockum in Den Haag. Permisa is Electrical Engineer bij BAM.

Power-Vrouw- Parmisa | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom deze plek?

“Tussen boeken voel ik mij altijd veilig. Ik kan uren in een boekwinkel of bibliotheek zitten. Hier voel ik me heel erg op mijn gemak. Deze boekwinkel is nieuw in Den Haag. Ik kom er nu bijna een jaar en het is voor mij de gezelligste boekwinkel van de stad. Ik kijk naar de nieuwe boeken en dan zit ik hier en geniet van een kop koffie. Ja, het is zeker een plek waar ik mij thuis voel.”

Wat doet de plek met je?

“Boeken zijn altijd een groot deel van mijn leven geweest. Als kind al was lezen mijn hobby. Op mijn vijfde begon ik met lezen en sindsdien lees ik continu. Ik ben vooral geïnteresseerd in boeken met literaire waarden. Ik ben op de hoogte van de nieuwe boeken die mijn favoriete schrijvers uitbrengen en ben er als eerste bij. Wat ik bij boeken voel is een gevoel van veiligheid. Waarom weet ik niet. Misschien komt het omdat ik tijdens mijn jeugd in Iran en in de oorlogstijd niet veel andere dingen kon doen. Lezen was op dat moment de enige hobby die ik had. Het was een vorm van escapisme voor me en ik verzonk in de literatuur om de tijd wat makkelijker door te brengen.

Ik lees allerlei soorten boeken, maar fictie is mijn favoriet. Ik zou liegen als ik zei dat ik niet vooral geïnteresseerd ben in de boeken van schrijfsters. Ik probeer meer en meer Nederlands te lezen om mijn taalvaardigheden te verbeteren en mee te kunnen genieten van Nederlandse schrijvers. Ik hou me bezig met de grote drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur; Reve, Hermans, Mulisch. Daarnaast ben ik ook een liefhebber van de nieuwe generatie, zoals Esther Gerritsen, Tommy Wieringa en Dimitri Verhulst. Lezen is een van de beste manieren om een taal te leren én een cultuur te ontdekken.”

Waarom koos je voor Imagine van John Lennon?

“Het is een heel bekend lied, iedereen kent het. Het raakt mij, nog steeds, ook als is het oud. Ik zie geen reden om voor het geloof een oorlog te voeren. Dan kan er beter geen geloof zijn. Mensen moeten naast elkaar kunnen leven in vrede. Dat is een droom. Maar we moeten blijven dromen, wat moet je anders?”

Wat raakt je in dit lied?

“Dit lied raakte me altijd al, maar de laatste jaren steeds meer. Met de situatie die we nu hebben, al die oorlogen, al die aanslagen. Het is geen lied dat zegt dat we moeten opstaan en iets doen. Het is meer een droom. Je kunt nog steeds dromen en hopen, dat het ooit beter wordt. Dat gevoel krijg ik van dit lied.”

Wat is kracht voor jou?

“In staat zijn om door te gaan in moeilijke tijden, dat betekent kracht voor mij. Altijd verantwoordelijk blijven voor je eigen leven en voor de mensen die van je afhankelijk zijn. Het leven van iedereen heeft ups en downs, maar je moet constant doorgaan en het beste maken van de situatie. ‘Haat’ is een lelijk woord, maar ik haat het om het slachtoffer te zijn. Vanaf het moment dat je jezelf als slachtoffer beschouwt, geef je op. Ik ben precies het tegenovergestelde. Ik speel nooit het slachtoffer, dat heb ik wel geleerd.”

Waarom vind ik Parmisa een PowerVrouw

Parmisa is een vrouw van mijn eigen leeftijd die een oorlog meemaakte. Ik groeide op in een tijd waarin mijn ouders wel een oorlog meemaakten, maar ik kende tot op heden niemand van mijn eigen leeftijd die zoiets heeft meegemaakt heeft. Een oorlog bovendien die Parmisa, nadat het afgelopen was, beperkingen gaf, omdat ze meisje was. Voor mij is het onvoorstelbaar en tegelijkertijd schrikbarend dat zoiets mogelijk is. Gelukkig mocht ze wel naar school en koos ze een technisch beroep. Het is grappig dat dát in Iran normaler is dan in een land als Nederland. Moedig vind ik vooral dat Parmisa, ondanks de omstandigheden waarin zij opgroeide, zich nooit slachtoffer voelde. Ze wist waar ze heen wilde en heeft dat ook gedaan.

Voor wie “Imagine” van John Lennon niet (meer) kent of nog eens wil horen. Hieronder de link naar het lied.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *