Agnes

Power-Vrouw- Agnes | Léontine van Geffen-Lamers

Agnes is een vrouw die ik ook al bijna mijn hele leven ken. Nog niet zo lang als Irmgard of Marjan, maar toch tikken we gauw de 30 jaar aan denk ik. Agnes ken ik uit het theater, “Het Vestzak” in Enschede. Agnes was in die tijd regisseuse en ik deed daar theatertechniek. Daarnaast waren we allebei bezoeker van het theater en deelden dezelfde stamkroeg. Als je dan ook nog eens letterlijk bij elkaar om de hoek woont en een klik hebt, dan is een vriendschap gauw gemaakt.

Tegenwoordig doen we allebei hele andere dingen en wonen we niet meer bij elkaar om de hoek. Toch is de vriendschap gebleven. Soms meer, soms minder. Dat geeft niet. Zodra wij elkaar zien gaan we verder waar we gebleven waren. Fijn is dat!

Agnes Dinkelman is Social Engineer www.stillare.com

Ik fotografeerde Agnes op Kootwijkerzand.

 

Power-Vrouw- Agnes | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom koos je voor deze locatie?

“Ik ben een jaar geleden begonnen met een mammoet-programma. Dat plan gaat over het vergroenen van woestijngebieden, om daarmee economieën een impuls te geven. Doel daarvan is, dat jonge mensen eerder kiezen voor de opbouw van hun land, dan dat ze in zee gaan met terroristische organisaties. Bovendien pak je door te vergroenen het klimaat diepgaand aan en verminder je voedsel- en waterproblematiek. Toen dacht ik, dan zou het heel mooi zijn als ik gefotografeerd word in een woestijn. Het Kootwijkerzand heeft wel wat weg van een woestijn.”

Wat doen woestijnen met je?

“Allereerst vind ik de stilte van de woestijn geweldig. Dat hebben wij in Nederland nauwelijks. Maar je bent er ook voortdurend bezig met ‘overleven’ en zorgen dat er niets mis gaat. Woestijnen zijn voor mij symbolen van schoonheid, maar ook van gevaar. Gevaar en veiligheid zijn de belangrijke thema’s in mijn leven. In mijn professionele leven gaat het om het terugbrengen van veiligheid en waardigheid op plaatsen waar dat lange tijd niet zo geweest is. Dat is wat ik wil en wat ik doe.”

Je koos voor een lied van Dario Fo uit Mistero Buffo. Waarom dit lied?

“Dit lied raakt mij. De tekst luidt: ‘Als je luistert met al je vermogens, doe ik mijn best en verveel ik je niet’. Het gaat over luisteren met meer dan je oren alleen, je openstellen voor zover dat in je vermogen ligt. Dat vind ik mooi, want dat is de voorwaarde voor een echte ontmoeting en daar gaat het leven over voor mij. Het laatste deel van de tekst is: ‘doe ik mijn best en verveel ik je niet’. Met andere woorden: Ik ga, als jij je openstelt voor mij, vreselijk mijn best doen om die ontmoeting te laten slagen. Daar gaat het om. Dat je met z’n tweeën alles doet om een werkelijke ontmoeting mogelijk te laten zijn.”

Wat doet het lied met je?

“De muziek raakt mij. Het is het equivalent van de Amerikaanse blues. Ja, en waarom vinden we de blues mooi? Het raakt iets heel diep vanbinnen, van liefde voor het leven en de pijn die mensen elkaar aandoen, van verlies en van troost, van angst en overlevingsdrang. Dit soort thema’s staan daarin centraal. Dat raakt.”

Wat is kracht voor jou?

“Ik denk dat ware kracht te maken heeft met het leven aangaan. Het leven aangaan voor vrouwen in zich ontwikkelende landen, vraagt wat anders dan voor vrouwen in Nederland. Zij zijn vaak bezig met overleven en nog veel te weinig met leven. Toch weten zij soms ook nog maatschappelijk van groot belang te zijn. Sommige vrouwen in Nederland kiezen voor de constante aanwezigheid in hun gezin en gaan op die manier het leven aan. Andere vrouwen kiezen voor maatschappelijke functies. Het gaat erom dat je op jouw wijze bijdraagt aan het welzijn van jezelf en je omgeving en daarbij je volle potentie gebruikt. De vruchten van kracht zien er dus bij elk mens anders uit. Voor mij persoonlijk is het belangrijk om mijn kracht te voelen en hem te gebruiken, omdat ik dan optimaal ervaar dat ik leef. Dat is een geweldig gevoel en dat gun ik elke vrouw.”

Waarom vind ik Agnes een PowerVrouw

Agnes is iemand die kritisch is, maar zonder oordeel. Ze is nieuwsgierig en met haar open houding is het niet moeilijk om bij haar je verhaal te vertellen. Moedig en bewonderenswaardig vind ik hoe ze de wereld overreist naar soms gevaarlijke gebieden en daar haar kennis en vaardigheden inzet om de wereld mooier te maken.

Voor wie Mistero Buffo niet kent, het is hieronder te beluisteren. Ga naar 26:00, daar begint het lied waar Agnes het over heeft.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

 

2 reacties “Agnes

  1. Henni# zegt:

    Intense muziek..doet me aan ‘de Ronde’ denken..De mooiste..regen-modder-lekke banden..glibberen &kasseien. .’De muur’-‘het bos’-ich bin n flandrien.
    Aagnes &ik gaan alopen 45jr mee. .dapper -mooi-vechter..mijn zusje agge. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *