Jolanda

Power-Vrouw- Jolanda | Léontine van Geffen-Lamers

Power Vrouw Jolanda is voor mij een bijzondere. Ik ken Jolanda namelijk niet uit een netwerk van moeders, sociale media of familie.  Zij had een aantal jaren geleden een fotograaf nodig om haar personeelsleden te fotograferen. Via een gezamenlijk zakelijk contact leerden wij elkaar kennen. Voor Stichting Mikado, waar Jolande directeur is, fotografeerde ik de personeelsleden en uiteindelijk ook haarzelf. Vanaf het eerste gesprek hadden we een klik. Er zijn weinig opdrachtgevers waar ik zo open mee gesproken heb als met haar.

Jolanda vindt het eigenlijk helemaal niet leuk om gefotografeerd te worden (understatement 😉 ). Ze wist dat ze beroepsmatig goede foto’s nodig had, maar heel blij werd ze niet van de gedachte om voor de camera te staan. Toen we samen een enorm leuke en gezellige fotoshoot hadden en zij blij was met het resultaat, wist ik dat ik haar kon vragen voor deze serie.

Jolanda Knorren is directeur van stichting Mikado.

De foto van Jolanda maakte ik aan het water.

Power-Vrouw- Jolanda | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom koos je voor een plek aan het water?

“Water is voor mij altijd één van de belangrijkste dingen geweest. Water beweegt constant, is nooit rustig. Ik kan ernaar kijken en het maakt alles relatief. Ik ga vaak naar het water. Als er iets is, als ik ergens over na moet denken, als ik ergens niet uit kom. Het maakt niet uit waar het is, als het maar water is en beweegt. Of het nu de zee is, een rivier of een meer, als er maar niet te veel mensen zijn. Vakanties zijn ook altijd aan zee. Waar ik ook heen ga, ik wil aan zee zijn. Het indrukwekkendste is de oneindigheid samen met de golven. Geen rustige zee. Als de golven ruig zijn is het onder water kalm. De kracht van het water.

Het allermooiste is het om op het strand te lopen als het gevroren heeft. Als je dan loopt over de bevroren plasjes geeft dat een bijzonder geluid. Samen met een fikse wind maakt dat mijn hoofd helemaal leeg.”

Wat doet dat water met je?

“Water geeft positieve energie. Omdat ik gevoelig ben voor sfeer, komt positieve, maar ook negatieve energie van anderen bij mij binnen. Aan het water gaat die negativiteit vanzelf weg, het relativeert. Als ik niets doe, dan verandert er niets. Aan het water krijg ik inzicht in wat ik wil veranderen.”

Waarom dit lied? 

“Dit lied heeft alles in zich. Als puber vond ik het al heel mooi. Het gaat over kinderen. Kinderen zijn onze toekomst, onze kracht. Zorg dat ze in trots opgroeien, trots op zichzelf. Er zit een zin in, ‘loop nooit in de schaduw van iemand anders’ (never to walk in anyones shadow) die mij echt raakt.

Dit lied brengt mij, net als water, terug naar mijn basis. Ik heb vaak last van onrecht. Daar kan ik niet goed tegen, daar moet ik wat mee. Je hoeft je niet door andere mensen te laten onderdrukken. Voor je eigen of andermans rechten opkomen heeft consequenties, maar dat is dan maar zo.”

Wat betekent kracht voor jou?

“Als we het over kracht hebben, denk ik aan oerkracht. Oerkracht voel ik in eerste instantie voor mijn kind; daar blijf je van af!  Dat gevoel heb ik ook voor andere kinderen. Ik kan mij niet voorstellen dat je wegkijkt en niets doet als je een kind in nood ziet. Het maakt niet uit in welke situatie, ik grijp in. Kracht heeft voor mij dan ook niet met fysieke kracht te maken, maar vooral met het ingrijpen bij onrecht.”

Waarom is Jolanda een PowerVrouw

Jolanda is een vrouw die, als ze ergens naar binnen gaat, écht binnen komt. Ze heeft haar lengte mee, maar zeker ook haar houding. Ze is enorm sociaal, maar staat met beide voeten op de grond. Jolanda staat voor datgene waar ze in gelooft, ook al maakt ze daar niet altijd vrienden mee. Dat neemt ze op de koop toe. Ze gaat voor je door het vuur als dat nodig is. Haar energie, enthousiasme en ‘recht voor z’n raap houding’, daar geniet ik van. Iemand waar je energie van krijgt, heerlijk!

Voor wie het lied van Whitney  Housten, “Greatest love of all” niet kent of nog eens wil horen. Hieronder de link naar het lied.

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.
Nieuwsbrief

Dit verhaal verscheen eerder op mijn site over momumentfotografie. Wil je de reacties die bij dit artikel horen graag lezen, klik dan op deze link en scrol naar onderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *