Gabi

Power-Vrouw- Gabi | Léontine van Geffen-Lamers

Power Vrouw Gabi ken ik ook al heel lang, vooral online. Wij schreven samen op een forum voor moeders die kinderen borstvoeding geven. Hoewel we niet zo ver van elkaar wonen, zochten we elkaar niet op, maar bleven elkaar wel volgen. Gabi is van oorsprong psychiatrisch verpleegkundige. Een aantal jaren geleden maakte ze de grote sprong om haar hart te volgen. Ze opende een bakwinkel. In deze winkel werken o.a. jongeren met een (psychiatrische) beperking. Ik fotografeerde Gabi thuis in haar woonkamer.

Gabi is eigenaar van de bakwinkel Gaabs in Doetinchem.

 

Power-Vrouw- Gabi | Léontine van Geffen-Lamers

Waarom deze locatie?

“Als je mij vraagt ‘waar voel jij je goed’, dan is dat hier, thuis. En dan vooral op zaterdagavond. Dan heb ik zes dagen gewerkt en ben ik moe. Eerst eten en daarna plof ik samen met mijn gezin op de bank. Dat is het ultieme thuisgevoel. En als je mij vraagt wat het belangrijkste is, dan is dat uiteindelijk mijn gezin. Zij zijn belangrijker dan mijn zaak. Thuis is er rust en Joost, mijn man, is mijn baken. Hij heeft alles geregeld. Samen op de bank een film kijken, wijntje erbij. Meer heb ik dan niet nodig. Ik hoef geen dure dingen of vakanties. Dit is wat ik wil, een huis waar ik mij goed voel, met mensen die ik liefheb. Dat vind ik belangrijk.”

Wat doet zo’n zaterdagavond met je?

“Behalve dat ik het heel fijn vind om weer bij mijn man en kinderen te zijn, vloeit de drukte dan van mij af. Ik kan het echt allemaal loslaten. Alles is dan ook afgerond. Het is een afsluiting, loslaten en gewoon overgeven aan ontspanning. Dat gaat doordeweeks vaak niet. Als ik dan op de bank zit, heb ik toch vaak de laptop op schoot. Op zaterdagavond niet. Die is heilig.”

Waarom koos je het lied ‘Sometimes it snows in april’ van Prince?

“Ik ben altijd groot fan van Prince geweest, ging naar zijn concerten. Dit vind ik één van zijn mooiste liedjes. Het is niet eens persé de tekst. Het lied raakt mij gewoon. Het is zo klein en rustig gezongen. Wat ik wel goed vind aan de tekst, is dat het duidelijk maakt dat het leven soms zo anders kan zijn dan je verwacht. Dat je het moet nemen zoals het komt. Je moet je aanpassen aan de situatie. Je verwacht niet dat het sneeuwt in april, maar soms doet het dat toch. Dat is wat het raakt. Ik herken dit in alles in mijn leven. Het is altijd schakelen en flexibel zijn.”

Welk gevoel roept het lied bij je op?

“Ik word er emotioneel van, helemaal nu Prince er niet meer is. Ik kan niet meer naar zijn concerten. Iets wat ik jarenlang samen met een goede vriendin gedaan heb, dat kan niet meer. Ik vind dat heel lastig. Dat hakt erin. Een soort jeugdsentiment. Zo’n laatste zin als ‘good things never last’, dat raakt mij en maakt me opstandig. Het confronteert me met mijn eigen sterfelijkheid. Hoezo, aan alles komt een einde? Ik wil niet dat er een einde komt! Ik houd zo van dit leven. Ik vind het allemaal veel te leuk. Daar maakt dit lied mij weer bewust van. Dat vind ik positief. Hoezo ‘all good things never last’, ik wil gewoon dat het ‘last’!”

Wat is kracht voor jou? 

“Mijzelf kunnen zijn, te allen tijden. Dat is niet altijd makkelijk, maar lukt mij redelijk goed. Het is niet zo dat je altijd 100% trouw aan jezelf kunt zijn, als je ook op goede voet met je omgeving wilt leven. Soms moet je concessies doen.  Dat vind ik wel een dilemma, want ik wil mijzelf kunnen zijn. Trouw zijn aan wat je vindt en waar je voor staat.”

Wat ik bewonder aan Gabi

Online ken ik Gabi al heel wat jaren. Toen ze nog in de psychiatrie werkte, bakte ze in de weekenden al regelmatig de prachtigste taarten voor verschillende mensen. Dat ze uiteindelijk de stap nam om dat beroepsmatig te gaan doen, vond ik dapper. Er zijn veel mensen die dromen, maar minder die doen (helaas). Gabi deed het wel. Nog mooier is het, dat zij in haar winkel weer anderen helpt om te kunnen werken. In mijn beleving komen er voor haar zo twee werelden samen die eerst gescheiden waren. Want de combinatie werken en ‘psychiatrie’, die verzin je niet. Bij Gabi kan dat en ze doet het, met heel haar hart en ziel.

Voor wie het lied van Prince niet kent:

Het boek “PowerVrouwen in beeld” is nu te koop. Hierin is nog meer te lezen over deze PowerVrouw. Het boek is te koop via de webwinkel op deze site en via de officiële (online) boekwinkels.

Nieuwsbrief

Dit verhaal verscheen eerder op mijn site over momumentfotografie. Wil je de reacties die bij dit artikel horen graag lezen, klik dan op deze link en scrol naar onderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *